sobota, 29 października 2016

Zatapialny olej


      To, że olej unosi się na powierzchni wody nie jest chyba dla nikogo tajemnicą. Nawet gry próbuje się go pomieszać z wodą, zaraz się od niej oddziela i wypływa na górę. Ale czy jest sposób aby go zatopić? Podjęłyśmy się tego wyzwania i postanowiłyśmy to sprawdzić. 


       Do szklanki wlałyśmy wodę zabarwioną delikatnie barwnikiem spożywczym. Już samo mieszanie się barwnika z wodą zrobiło na dziewczynkach wrażenie.


     Później nalałyśmy oleju, który, jak można się było spodziewać, nie zmieszał się z wodą tylko uniósł się na jej powierzchni.


     Tylko jak go teraz zatopić? Aby tego dokonać wystarczy użyć jednego składnika, który znajduje się w każdej kuchni - soli. Posypałyśmy olej solą i okazało się, że zatonął! Jednak sukces jest tylko chwilowy, bo po roztopieniu soli olej znów wypływa na powierzchnię.





     Wyjaśnienie: olej jest lżejszy od wody więc wypływa na powierzchnię natomiast cięższa woda spływa niżej. Sól, opadając na dno, ciągnie za sobą smugi oleju. Dzieje się tak, ponieważ sól ma większą gęstość od wody. Niestety gdy sól rozpuści się w wodzie, olej powraca na powierzchnię.




8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...