środa, 27 lipca 2016

Frytki z cukinii


      Czy istnieje coś takiego jak zdrowe frytki? Oczywiście, że tak!. Trzeba tylko olej zamienić na piekarnik. Idąc o krok dalej można nawet zamienić ziemniaki na inne warzywa.


      Mamy teraz sezon na cukinie więc warto go wykorzystać. Z cukinii można zrobić nie tylko pyszne kotleciki, ale także właśnie frytki. A zrobienie ich jest dziecinnie proste.

      Ja tylko pokroiłam cukinię w paski i starłam ser żółty, resztę zrobiła Myszka.


     Pokrojoną cukinię Myszka przerzuciła do miski gdzie ją posoliła. Całość odłożyłyśmy na chwilę żeby cukinia puściła trochę wody.



      W osobnym talerzu należy pomieszać bułkę tartą ze startym żółtym serem, ostrą papryką oraz curry. 

      Gdy cukinia namokła Myszka ją opanierowała i ułożyła na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.


     Frytki należy piec w piekarniku nagrzanym do około 180 stopni przez mniej więcej 15 do 20 minut.


      Muszę przyznać, że choć jestem zdecydowanym miłośnikiem frytek ziemniaczanych smażonych na oleju, te z cukinii również bardzo mi smakują. Mają słodko-ostry smak i z pewnością są dużo zdrowsze. 


16 komentarzy:

  1. Lubię cukinię, ale w takim wydaniu jej nie znałam. U nas ostatnio królują frytki z batata, ale ciągle szukamy udanego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Batatów to ja w ogóle jeszcze nigdy nie jadłam.

      Usuń
  2. Jeszcze nie robiłam takich frytek :-) ekstra pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja to bym może nawet przełknęła taką wersję frytek ale znając Dusię to pewnie nie chciałaby nawet spróbować (wszystko co nowe do jedzenia jest blee)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie aktualnie Kruszynka tak reaguje na jedzenie. Myszka chętnie przynajmniej próbuje. A jeszcze pół roku temu było odwrotnie :)

      Usuń
  4. a to mnie zaciekawiłaś tym przepisem:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię cukinie ale o frytkach nie słyszałam, z pewnością spróbuje, chociaż pewnie tylko ja je będę jadła;)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jak dzieci zobaczą, że Tobie smakują też spróbują.

      Usuń
  6. Lubię, lubię! Tak samo z selera :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne frytki! Ja dziś jadłam cukinię w panierce z bułki tartej:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja jednak też taką lubię najbardziej, w panierce z bułki tartej i smażoną na oleju.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...