poniedziałek, 14 grudnia 2015

Świąteczne ciasteczka


     Święta coraz bliżej, czas zatem zabrać się za świąteczne wypieki. U nas w domu kruche ciasteczka rozchodzą się jak przysłowiowe świeże bułeczki więc musimy mieć spory ich zapas.


    Od jutra zabieramy się za pieczenie, a właściwie za masową produkcję. Jeśli Wy także lubicie świąteczne słodkości to podrzucam Wam kilka wypróbowanych przepisów na pyszne świąteczne ciasteczka.

Ciasteczka korzenne
składniki:
2 szklanki mąki
kostka (200 g) masła
0,5 szklanki cukru
2 jajka
1 opakowanie (20g) przyprawy do ciasteczek korzennych


Ciasteczka cynamonowe
składniki:
2 szklanki mąki
kostka (200 g) masła
0,5 szklanki cukru 
2 jajka
5 g cynamonu

Ciasteczka migdałowe
składniki:
2 szklanki mąki
kostka (200 g) masła
0,5 szklanki cukru 
2 jajka
1 opakowanie (15g) cukru migdałowego
mielone migdały

Przygotowanie wszystkich powyższych ciasteczek:

     Z podanych składników należy ugnieść ciasto i wstawić do lodówki na około 45 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na około 0,5 cm i wycinamy foremkami ciasteczka, które pieczemy w temperaturze 200 stopni na około 12-15 minut.


Pierniczki
składniki:
5 łyżek miodu pszczelego
2,5 szklanki mąki
1/4 (50 g) kostki masła
0,5 szklanki cukru 
1 jajko
3 łyżeczki przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody oczyszczonej

     Miód podgrzewamy z masłem, cukrem i przyprawą do piernika. Następnie powstałą masę ugniatamy mąką, jajkiem i sodą. Gotowe ciasto należy schłodzić przez około 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta wycinamy ciasteczka w wybranych kształtach i pieczemy je w temperaturze 170 stopni przez około 10 minut.

Anielskie oczka
składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
kostka (200 g) masła
0,5 szklanki cukru 
2 jajka
starta skórka z cytryny
1 opakowanie (my dajemy duże 16g) cukru waniliowego
konfitura (najlepiej malinowa)

     Wszystkie składniki, z wyjątkiem konfitur, zagniatamy na gładkie ciasto, które wstawiamy na około 1 godzinę do lodówki. Z schłodzonego ciasta formujemy około 3 cm kuleczki, w których robimy dziurkę na konfiturę. Gdy ciasteczka zostaną już wzbogacone owocowym nadzieniem pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez około 12-15 minut.

Ciasteczka topniejące bałwanki
przepis i wykonanie znajdziecie w jednym z naszych wcześniejszych postów TUTAJ



     Wszystkie ciasteczka robimy oczywiście razem z dziewczynkami :)






44 komentarze:

  1. Piękne te Wasze ciasteczka :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj zjadłabym takie ciasteczka z chęcią. :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. awww!!!! Śliczne i apetyczne ciasteczka i na pewno fajnie się je razem robiło.
    Buziaki!:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, tak całkiem bez bitki to się nie obyło :)

      Usuń
  4. Apetyczne te Wasze ciasteczka. Do schrupania :)
    I ile inspirujących przepisów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Poza bałwankami wszystkie będą u nas na święta :)

      Usuń
  5. Te migdałowe chyba najbardziej do mnie trafiają :)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie chyba jednak te z konfiturą malinową :)

      Usuń
    2. Dzieki takiej ilości przepisów każdy znajdzie coś dla siebie :)

      Usuń
  6. nigdy nie robiłam ciastek :D jeszcze się za to nie brałam, ale wyglądają ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też dopiero niedawno zaczęłam więc może jeszcze wszystko przed Tobą :)

      Usuń
  7. Ciasteczka topniejące bałwanki wyglądają uroczo:)

    OdpowiedzUsuń
  8. już wiem które najbardziej by mi smakowały...migdałowe oczywiście :)

    OdpowiedzUsuń
  9. jestem łasuchem i bardzo lubię wszystkie wymienione przez Ciebie smakowite pierniczki

    OdpowiedzUsuń
  10. pieczemy od 2 tyg...i ciągle nie mamy nic na święta!! Żarłoki :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dlatego my czekaliśmy do ostatniej chwili :)

      Usuń
  11. Może i moje, paskudnie spracowane grudniem ręce, znajdą chwilę na zrobienie ciasteczek. Non jeszcze jak czas pozwoli...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasu jeszcze troszkę zostało, może siły też znajdziesz :)

      Usuń
  12. Mniam, mniam xD Ja w tym roku chyba nie zdążę, ale jak tak patrzę na te wszystkie blogowe ciasteczka, to aż mi ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Muszę wziąć się za pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. takie wspaniałości to najlepszy sposób na niejadka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na słodycze to chyba dzieci nie trzeba namawiać :)

      Usuń
  15. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  16. Rozszalałyście się z tymi ciasteczkami widzę... Wszystkie napewno są przepyszne ;-)
    Ps. Przesłałabyś kilka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  17. Rozszalałyście się z tymi ciasteczkami widzę... Wszystkie napewno są przepyszne ;-)
    Ps. Przesłałabyś kilka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Kochamy ciasteczka, chyba wszystkie:-D
    Ale na świeta przepadamy za pierniczkami aplejskimi, czyli takimi grubymi i mieciutkimi:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, takie też lubię, ale takich zrobić nie umiem.

      Usuń
  19. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  20. Jejku ile przepisów na ciasteczka, muszę się zmotywować i upiec jakieś ciacha, bo tylko oglądam na stronach i ślinka mi leci :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostało Ci jeszcze trochę czasu do świąt :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...