piątek, 23 stycznia 2015

10 w skali Beauforta - domowa pizza bosmańska


     Sposób na szybki i pyszny obiad, na kolację z przyjaciółmi, na kompromis między zdrowym odżywianiem dzieci a tym co one lubią jeść? Domowa pizza!

      Smaczne i tak proste w przygotowaniu danie, że dzieciom niewiele trzeba pomagać przy jego przygotowaniu :)

     Dla mnie najważniejsze w pizzy jest ciasto, najlepiej grube i puchate, reszta to mało istotne dodatki.

     Znalazłam kiedyś fajny przepis na ciasto na pizzę, trochę go zmodyfikowałam i wyszedł super szybki i prosty sposób na jedno z naszych ulubionych dań.

     Ciasto na pizzę:
3 szklanki mąki
drożdże w proszku
pół szklanki mleka
pół szklanki wody
łyżeczka oleju
szczypta soli

     Mąkę mieszamy z drożdżami, dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto - ot i cała filozofia. Można także dosypać  od razu trochę ziół, wówczas nasza pizza będzie bardziej aromatyczna. Następnie odstawiamy ciasto na około godzinę aby wyrosło. Moje przeważnie stoi dłużej, bo robię go przed południem gdy mam chwilę wolnego czasu. 
     

     Gotowe ciasto formujemy na kształt naszej foremki. Ja lubię gdy ciasto jest grube, ale bez problemu możemy zrobić sobie tradycyjną pizzę na cienkim cieście. 

     Bezpośrednio na ciasto zawsze daję ketchup, najlepiej pikantny. Później zostaje nam tylko ułożyć nasze ulubione składniki, co kto lubi, hulaj dusza piekła nie ma. My zrobiliśmy ostatnio pizzę bosmańską z tuńczykiem, kukurydzą i serem żółtym. Na wierzch trochę bazylii i do piekarnika na 200 stopni i 20 minut. 

     Jako że mamy mały piekarnik elektryczny, a co za tym idzie małą foremkę, ciasta wystarczyło nam na 2 pizze. Każda w sam raz dla jednej osoby. Smacznego!


4 komentarze:

  1. Ja tez bardzo czesto robie domowa pizze. Fajna zabawa i switna alternatywa do fast foodow ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam domową pizzę ! Popełniam regularnie :-))) Polecam do ciasta dodać już trochę oregano i bazylię :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...