niedziela, 7 grudnia 2014

Ciasto z jabłkami i budyniem

     
    Od początku, gdy tylko dziewczynki z nami zamieszkały, towarzyszą mi we wszystkich domowych czynnościach. 

     Kiedyś łudziłam się, że jak coś same ugotują to chętniej to zjedzą :) Niestety u nas to tak nie działa, no chyba, że akurat pieczemy coś słodkiego. 

     Więc dziś przedstawiamy przepis na bardzo łatwe i bardzo smaczne ciasto z jabłkami i budyniem. 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki oleju
  • 4 jabłka

   
   Całe jajka (prawie całe) ubijamy na puszystą masę z cukrem.





     Następnie mieszamy mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia. My często zamiast budyniu śmietankowego dajemy budynie owocowe, w ten sposób mamy za każdym razem inne ciasto. Ostatnio nie miałyśmy budyniu bez cukru więc dałyśmy trochę mniej cukru i budyń z cukrem. Wyszło baaardzo słodkie, więc gdy dajecie budyń z cukrem dajcie tylko 1 szklankę cukru.



     Mąkę pomieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia dodajemy na przemian z olejem do masy jajecznej i znów miksujemy.


     Ostatnim krokiem jest dodanie jabłek. My często posypujemy jabłka cynamonem, co znów zmienia nam smak ciasta.


     Przekładamy ciasto do foremki i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 55 minut.


     Gotowe ciasto można dodatkowo posypać cukrem pudrem.


     U nas ciasto znika zanim zdąży dobrze wystygnąć. Smacznego.


1 komentarz:

  1. Super, że przepis jest opisany krok po kroku.

    Nominowałam Cię do Liebster blog award.
    Zapraszam : http://dwaplusplus.blogspot.com/2014/12/liebster-blog-award.html#more

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...